2018. szeptember 19., szerda

Munkavédelmi kockázatértékelés - Hogyan segíthet rajtunk?


Ha cégalapítás előtt állunk, nagyon fontos, hogy még az elindulás előtt rendelkezzünk bizonyos dokumentumokkal. Ezek közé tartozik a munkavédelmi kockázatértékelés is, hiszen a munkavállalóink számára meg kell teremteni a biztonságos munkahelyi környezetet. Lényegében ez az az irat, ami magába foglalja, hogy milyen veszélyforrások fenyegethetnek minket munka közben,  és milyen lépésekre van szükség a megelőzés szempontjából. Részletes információt ad arról is, hogyan járjunk el helyesen, ha véletlenül adódik egy ilyen helyzet.

munkavédelmi kockázatértékelés


A veszélyhelyzetek nem megfelelő ismerete növeli a kockázatát egy nem kívánatos esemény bekövetkezésének, például egy balesetnek. Törekednünk kell arra, hogy maximálisan óvjuk a dolgozók testi épségét és egészségi állapotát, hiszen ez nagyban befolyásolja a munkavégzést is. Ha kiváló a lelki állapotuk és biztonságosan érzik magukat a munkakörnyezetben, hatékonyabban fognak dolgozni is.

Milyen törvények vonatkoznak a munkavédelmi kockázatértékelésre?



A hatóságok előszeretettel szabnak ki kemény büntetéseket, ha a munkavédelmi kockázatértékelés nincs egy cég tulajdonában. Törvényileg is szabályozva van, hogy pontosan miről is kell szólnia: ezt az 1993. évi XCIII. törvény 54. paragrafus 2. és 3. bekezdése részletesen leírja.

A törvény azt is meghatározza, hogy minden vállalatnak kötelezően rendelkeznie kell munkavédelmi kockázatértékeléssel. Szükséges 3 évente megújítani, valamint azonnal módosítani kell, ha menet közben bármilyen változás történik: ilyen, ha egy új technológia vagy munkaeszköz kerül bevezetésre.



A munkáltató felelőssége a munkavédelmi kockázatértékelés megléte, amit kizárólag munkavédelmi szakember készíthet el: ezt az Mvt. 2. paragrafus 2. bekezdése is kimondja.


A munkavédelmi kockázatértékelés akkor jó, ha nem túl rövid, de nem is olyan hosszú.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése