2018. július 18., szerda

Tűzjelző rendszer - mi a feladata


A tűzjelző rendszerek feladata, hogy érzékeljék a tűz kialakulását, majd egy központi helyre továbbítsák az információt. A tűzjelző rendszerek részét képezik különféle kimeneti és bemeneti eszközök, amelyek csatlakoztatva vannak egy tápegységhez. Többféle füstérzékelő, lángérzékelő, hőérzékelő és kézi jeladó sorolható a bemeneti eszközök közé, amelyek továbbítják a jelzéseket a megadott tűzvédelmi központokba. A különféle riasztó egységek pedig, mint például a hang-, és fényjelzők, másodkijelzők pedig a kimeneti eszközök csoportjába tartoznak. Szükség van átjelző berendezésre, ha a tűzjelző rendszernek állandó helyszíni felügyelete nincsen.

tűzjelzés

A részegységeket, amelyek a tűzjelzőkhöz tartoznak, minden esetben tűzálló kábelekkel, tartószerkezetekkel és tűzálló kiegészítőkkel kell ellátni. Fontos szempont, hogy tűz esetén is egy jó darabig még működjenek és továbbítsák a jeleket, még akkor is, ha a lángok esetleg méretesebbek. Sok helyen telepítették már a vezeték nélküli tűzjelző rendszereket, amelyek vezetékek helyett rádiókapcsolattal kommunikálnak.

A tűzjelző rendszerek főbb típusainak jellemzői!


Füstérzékelő


Minimális füst már tűz keletkezésének egészen korai szakaszában is jelentkezik. Az aprócska anyagszemcséket, amelyek ilyenkor már a légtérben keringenek, a tűzjelző rendszerek hamar érzékelik, és időben jelezni tudják az égéstermékek jelenlétét. Ennek a típusú tűzjelző rendszernek több fajtája is van: vonali, pontszerű optikai, ionizációs, légbeszívásos és légcsatornás füstérzékelő.

Hőérzékelő


Számtalan helyen fellelhető már ez a fajta tűzjelző rendszer is. Hatékonysága abban rejlik, hogy egy helyiségben a hirtelen megemelkedett hőmérsékletet érzékeli, és azonnal jelzi a tűzvédelmi központ felé. Hőmaximum érzékelő, hősebesség érzékelő, ezek kombinációja és hőérzékelő kábel is van belőle.

Lángérzékelő


A lángérzékelő kültéren használható tűzjelző rendszer típus. Érzékeli a tűz lángjai által létrejött sugárzást, ami szabad szemmel nem látható. 3 fajtája van: ultraibolya, infravörös és kombinált lángérzékelő.

Az elektromos tűzjelző rendszerek közül pedig a legrégebbi a kézi jelzésadó, amit lépcsőházakban, aluljárókban, folyosókon gyakran láthatunk. Egy gomb megnyomásával jelezhetjük, ha tüzet észlelünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése