2018. július 11., szerda

Öntöde - Milyen munkafolyamatokat használnak egy öntödében?


Az öntészet olyan tudományág, aminek köszönhetően rendkívül változatos fémtermékek készíthetőek el egy öntödében. Egyszerű elven történik az egész eljárás, kifejezetten erre a célra léteznek különféle alakzatok, amit akár a kész termék negatívjának is hívhatunk, amikbe olvasztott fémet öntenek, majd az öntöde dolgozói várnak és figyelemmel kísérik, ahogy megszilárdul. Számos dolog, ami körülvesz bennünket, ezzel a módszerrel készül, például a szivattyúházak, víz-, gázszelepek, fürdőkádak, ajtókilincsek, de még a robbanómotorok motorblokkjai is, továbbá az öntödék foglalkoznak még a formák anyagának jellegzetességeivel, az öntött fémek sajátosságaival, azokkal a jellemzőkkel, amelyek az öntési folyamatokra vonatkoznak, illetve az olvasztókemencék, öntőgépek ismérveivel.

Öntöde

Az öntés négyféle eljárással történhet: precíziós, homokformázásos öntéssel, valamint keramikus és kokillaöntéssel.


Amikor az öntöde berkein belül homokformázásos eljárással dolgoznak, agyagkötésű homokot használnak. A formaüreg egy minta segítségével készül, ami lehet többször használatos: műanyag, fém, fa, vagy egyszer használatos: viasz, polimerhab. A homokformázásos eljárásnak létezik vegyi kötésű változata is, amivel fokozódik a homokforma szilárdsága.

Nem kell utómunkálatokat végezni a precíziós öntés során, így azonnal felhasználhatják az alkatrészt, ami tökéletes méretpontossággal és felülettel van ellátva. Előnye, hogy a bonyolult alkatrészek akár egy technológiai folyamattal is létrehozhatóak és így az előállítási költség is jóval kisebb lesz. Az élelmiszeriparban, járműiparban, mezőgazdaságban, gépgyártásban használatos alkatrészek is általában precíziós öntéssel készülnek. Az alkalmazott minta anyaga viasz, amelyet az öntöde szakemberei egy fém mesterformába sajtolnak bele.

Az ötvösségben, szobrászatban viaszveszejtéses öntéssel készítik a tárgyakat. Nagy hőállóságú formákhoz keramikus megformázást, acél-, és fémformákhoz pedig kokillaöntést alkalmaznak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése